Current updates:
"So, which of Allah's favours will you deny?" |Ar-Rahman 55: 13|

Solat: 'Tiang Rumah'السَّلَامُ عَلَيْكُمُوَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ


Photo credit

Alhamdulillah again. Sekali lagi, dengan izin Allah, saya diberi peluang dan masa untuk update blog saya. *ayat pendahuluan akan sama seperti post sebelum ini.*sengih*

Post ini untuk sesiapa yang rajin membaca sahaja. Kita semua kan rajin? *kembang hidung*

Tadi masa saya sedang syiok scroll up and down timeline facebook saya, tiba-tiba ternampak satu post ini. Respon saya sudah tentu respon cliche untuk ummah zaman sekarang, 'sentap', 'deep', dan sebagainya.

"Apa post tu? boleh tak jangan meleret sangat pendahuluan?"

Er. Okay maafkan saya ye. *bajet macam ramai viewer

Ia adalah berkaitan isu ummah yang semakin lama semakin tenat, iaitu isu SOLAT. Solat adalah perkara yang pertama sekali akan di hisab. Maka, bilamana dah kata pertama sekali itu, maksudnya, kita semua kena fokus betul-betul pada SOLAT. Ini kerana bilamana solat dijaga sebaiknya, inshaaAllah, urusan kita akan sentiasa dipermudahkan Allah.

Apa-apa sahaja perkara yang berkaitan solat, seperti rukun, cara solat, khusyuk dalam solat, faham makna setiap bacaan dalam solat dsb. Jadi di sini, saya kongsikan satu kisah yang saya sendiri kurang pasti sumbernya dari mana. Cuma bila saya terbaca kisah ini, ia benar-benar menggetar jiwa, hati, dan iman yang semakin lama semakin lemah ini. Aiceh. Ayat kalau tak poyo tak boleh agaknya. Kisah ini mungkin direka oleh seseorang, tetapi bagi saya, ianya boleh dijadikan ibrah buat kita. Ambil yang baik, yang kurang baik kita biarkan seperti angin yang berlalu. Peh ayat.

Kisah ini di fokuskan pada isu SOLAT LEWAT.

(Sumber)

-----

Tinggal hanya 15 minit lagi, waktu Solat Isyak akan masuk. Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib.

Lambat. Tetapi pada anggapannya asalkan dia bersolat, kewajipannya akan tertunai.

Dia mula membaca doa iftitah dan memulakan rukun-rukun solat sehingga ke sujud akhir dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.

Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia terpempam. Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya. Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Suatu suasana yang sangat sesak. Setiap ruang sudut tempat yang dia pandang; telah dipenuhi dengan orang ramai.

Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada.

Jantungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat.

Ianya adalah hari mahsyar!

Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari mahsyar, tetapi pada anggapannya kiamat dan yaumil mahsyar itu lambat lagi akan berlaku.
Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri?
Tidak! Melihat keadaan sekeliling ianya kelihatan sangat benar!
Soal siasat itu sedang berlaku! Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil.Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkanya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri.

Tiba-tiba dia mendengar namanya dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan lalu membuat satu laluan untuknya.

Dua malaikat memegang tangannya, menggiring dan membawanya ke hadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai. Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya terpunduk dan seluruh detik hidupnya sedang ditayangkan di hadapan matanya seperti sebuah filem. Dia membuka matanya tetapi apa yang mampu dilakukan hanyalah melihat dunianya yang dipamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya.

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti:
Dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan me rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan Islam.
Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja sedang disusunkan makanan manakala yang lain sedang dibersihkan. Dia mengaku kesnya.
"Saya juga sentiasa di atas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan untuk dilakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan".
Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah. Dia tahu bahawa apa yang dia telah lakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini.

Dia berpeluh, seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini. Seluruh tubuhnya bergegar lantaran ketakutan. Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusan muktamad.

Akhirnya, keputusan itu dibuat.

Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang-orang yang dihukum memasuki neraka.

Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh terjelepuk, melutut dan menjerit. Dia menyatakan bahawa ianya salah.
"Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? Saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya, saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain"
Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh.

Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Dia diseret songsang. Kakinya diseret, sedangkan mukanya menyembam menggahar debu, tanah kerikil dan sebagainya. Mereka menyeretnya pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam. Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit dan menyebutkan semua kebaikan yang telah dia lakukan;
bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya.
Dia terus menjerit-jerit, namun tiada seorangpun daripada mereka akan membantunya.
Para malaikat Jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka.

Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat... Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata;
"Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka"

Dia mula menjerit;
"Solat saya? Solat saya? Doa saya?"
Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Bahang api neraka yang membahang telah menyelar mukanya.

Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa-apa lagi yang tinggal di dalam dirinya.

Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api.

Dia sedang melayang jatuh selama tujuh puluh tahun ke dalam api neraka apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan. Dia ditarik kembali ke atas.Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki yang sangat tua dengan janggut putih yang panjang. Kelihatannya lelaki itu sangat daif. Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya,
"Siapakah anda?"
Orang tua itu menjawab,"Saya solat anda"
"Mengapa kamu begitu lewat! Saya telah terjunam ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada saat-saat terakhir sebelum saya lebur."
Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya, "Adakah anda lupa? Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir!!"

Pada ketika itu, dia tiba-tiba terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud. Dia berada di dalam kebasahan akibat berpeluh.
Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia mendengar azan dikumandangkan untuk menandakan masuknya waktu.

Solat Isyak.
Dia bangun dengan cepat dan pergi mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi. Dia sedar kesalahannya kini. Dia telah mendapat petunjuk yang maha benar.

Kongsi kisah ini kepada kawan-kawan anda dan keluarga. Mungkin, anda boleh membantu seseorang membuka mata mereka.
Siapa tahu? Mungkin ini adalah satu perbuatan yang baik yang boleh membantu kita pada hari penghakiman..

Wallahua'lam.

------

Okay tamat kisah tersebut. Amacam rasa apa bila baca sambil imagine sekali kita kat tempat dia?
Menggigil saya bila baca kisah ini. Jzkk kepada yang berkongsi kisah ini, tak kisah lah sama ada ianya dialami sendiri atau direka, tetapi kisah ini benar-benar menggetar jiwa. Semoga Allah redha!

"Kalau tak rasa apa-apa macam mana?"

Em mungkin bintik-bintik hitam di hati kita perlu di cuci lebih lagi. Mungkin juga satu 'tamparan' daripada Allah yang lebih 'ekstrim' perlu untuk jenis manusia seperti kita ini, supaya lebih sedar diri. Mungkin? Aher.


Photo credit


Seterusnya saya nak kongsikan apa perbezaan term 'tunai' solat dan 'jaga' solat.

Status ini di taip oleh saudara Amirul Asyraf, dan telah di share oleh Tarbiah Sentap.
Beliau merupakan seorang pelajar yang masih belajar di Jordan.

----

'Tunai' solat dan 'Jaga' Solat
Today I would like to share about the difference in the meaning of this two words.
"Tunai" solat
Nowdays,umat islam lebih cenderung sekadar menunaikan solat berbanding menjaga solat.
Bagaimana dikatakan tunaikan solat ni?
Contoh: "Saya menunaikan solat tepat pada waktunya,
Saya telah menunaikan solat berjemaah.
Saya menunaikan solat 5 waktu."
Tapi, kebanyakan kita terlupa untuk menjaga solat.
Ada yang tunaikan solat, tapi lalai ketika dalam solat, tidak khusyuk kerana sengaja memikirkan keduniaan tanpa usaha meninggalkannya,melambat-lambatkan solat,meninggalkan solat jemaah di masjid tanpa uzur (bagi lelaki), sekadar menunaikan tuntutan .
Di dalam surah al-maun Allah telah berfirman;

(بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ أَرَأَيْتَ الَّذِي يُكَذِّبُ بِالدِّينِ) 
"Tahukah engkau akan orang yang mendustakan agama (meliputi hari pembalasan)?"
(Surah Al-Maun : 1) 

(الَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ)  
(laitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya;
(Surah Al-Maun : 5)

Didalam ayat ke 5 surah al-maun,
Telah dihuraikan oleh Sheikh Solah Abdul Fattah Al-kholidi bahawa perkataan عن disini membawa dua maksud didalam satu perkataan iaitu عن dan juga في.
Allah telah berfirman bahawa pendusta agama dan mereka yang tergolong dalam neraka Al-wil ini merupakan mereka yang lalai dalam menunaikan solat (melewat-lewatkan, mendahulukan benda yang melalaikan dsb) ini maksud bagi عن dan maksud bagi في pula ialah mereka yang lalai di dalam solatnya. Tidak khusyuk di dalam solatnya, tergesa-gesa dalam solatnya.
Jadi bagaimana mengelakkan kita dari tergolong dari golongan tersebut?
Allah telah berfirman dalam surah al-mukminuun;

(بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ) 

Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,
 (Surah Al-Mumenoon : 1) 


(الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ)

Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya;
 (Surat Al-Mumenoon : 2) 


(وَالَّذِينَ هُمْ عَلَىٰ صَلَوَاتِهِمْ يُحَافِظُونَ) 

Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya;
 (Surat Al-Mumenoon : 9)

Jadi siapakah golongan yang berjaya diatas ini?
Merekalah golongan orang yang "menjaga" solat mereka.
Mereka menjaga solat di waktunya, berjemaah di masjid jika tiada keuzuran, berjemaah, cuba sedaya upaya khusyuk di dalam solat,mengingati Allah sepanjang solat, bermunajat kepada Allah di dalam solat. Memelihara dan menyeru kepada yang maaruf mencegah yang mungkar.
Jadi,jaga dan peliharalah solat anda dan bukan sekadar menunaikan.
Sekian, Wallahualam.
-----
Akhir kata daripada saya, tahniah untuk kita kerana telah berjaya menghabiskan bacaan ini. Semoga ianya bermanfaat untuk kita. Semoga kita tergolong dalam kalangan hamba Allah yang sentiasa menjaga solat. Amin ya Rabb.
Allahua'lam.

No comments:

Post a Comment